Italiaanse wijnen uitgelegd

Italiaanse wijnlabels kunnen aanvankelijk verwarrend lijken, maar met een beetje begeleiding kunt u snel op weg zijn naar het vinden van uw favorieten. Bij Rico's hebben we een gevarieerde selectie Italiaanse wijnen van over het hele land, en we helpen u graag op weg met een korte gids.

Italiaanse wijnen worden vaak geïdentificeerd aan de hand van de herkomstbenamingen, bekend als denominazioni di origine controllata (DOC) en denominazioni di origine controllata e garantita (DOCG). Deze labels geven aan waar de wijn vandaan komt en garanderen een bepaald niveau van kwaliteit en authenticiteit.

Enkele bekende DOCG-regio's zijn Barolo en Barbaresco in Piemonte, Chianti Classico in Toscane en Brunello di Montalcino, ook in Toscane. Deze wijnen worden beschouwd als enkele van de beste en meest karakteristieke van Italië.

Naast de DOCG-regio's zijn er ook vele DOC-regio's, die iets minder streng zijn in hun regelgeving, maar nog steeds wijnen van hoge kwaliteit produceren. Voorbeelden zijn Valpolicella in Veneto, Soave in Veneto en Nero d'Avola in Sicilië.

Binnen elke regio zijn er verschillende druivenrassen die unieke wijnen produceren. In Piemonte zijn bijvoorbeeld de Nebbiolo-druif en de Barbera-druif wijdverspreid, terwijl in Toscane de Sangiovese-druif de hoofdrol speelt.

Bij het selecteren van een Italiaanse wijn is het belangrijk om te letten op de regio, het druivenras en het jaartal. Elk heeft invloed op de smaak en het karakter van de wijn, dus experimenteer gerust en ontdek wat u het lekkerst vindt.

Of u nu op zoek bent naar een elegante Barolo, een verfrissende Vermentino of een fruitige Valpolicella, bij Rico's hebben we voor elk wat wils. Verken ons assortiment en laat u verrassen door de diversiteit en kwaliteit van Italiaanse wijnen.