Carne Crudo recept uit Piemonte

Carne Crudo recept uit Piemonte

Carne crudo, ook wel bekend als carne cruda all'albese, is een delicaat gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Piemonte-regio in het noorden van Italië. Het is een elegante en verfijnde versie van steak tartare, waarbij mals rauw vlees wordt gemengd met smaakvolle kruiden en specerijen. Dit traditionele Piemontese gerecht wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een antipasto-assortiment. Met zijn eenvoudige bereiding en volle smaak is carne crudo een ware traktatie voor fijnproevers die op zoek zijn naar de authentieke smaken van de Italiaanse keuken. Geschikt voor 2-4 personen.

Ingrediënten:

  • 500g ossenhaas
  • 8-10 ansjovisfilets in olijfolie
  • Olijfolie, om in te bakken
  • 50g hazelnoten 
  • Rasp van ½ (bio)citroen + extra om te versieren
  • 1-2 tl extra vergine olijfolie
  • Zoutvlokken

Instructies:

  1. Snijd de ossenhaas in miniblokjes(± 1⁄2 cm).
  2. Laat de ansjovis uitlekken en snijd in stukjes.
  3. Verhit de olie in een kleine pan en bak de hazelnoten op halfhoog vuur goudbruin. Schep uit de pan en laat uitlekken.
  4. Hak de hazelnoten heel grof.
  5. Meng het vlees met de ansjovis, bijna alle hazelnoten, bijna alle citroenrasp en de olijfolie extra vergine. Breng op smaak met zoutvlokken en peper.
  6. Laat op kamertemperatuur komen en serveer in kleine bergjes in het midden van het bord. Bestrooi met de laatste hazelnoten, citroenrasp, zoutvlokken en versgemalen peper en bedruppel evt. met wat extra olijfolie.

Wine pairing

Voor Carne crudo raden wij een elegante rode wijn aan, zoals een Barolo of een Barbaresco uit Piemonte. Deze wijnen worden gemaakt van de Nebbiolo-druif en hebben een complexe smaak met tonen van rood fruit, bloemen en kruiden, die perfect samengaan met de delicatesse van het rauwe vlees. De stevige tannines en levendige zuurgraad van deze wijnen zorgen voor een mooie balans en versterken de smaken van het gerecht. Kies voor een jongere jaargang om de frisheid te behouden en het fruitige karakter te benadrukken.

Terug naar blog